Marian van den Berge

Neem contact op

Marian van den Berge is sinds september 2016 redacteur van Maatschappij & Politiek.

Marian van den Berge werkt bijna 25 jaar in het onderwijs. Vanaf 1998 geeft zij met plezier maatschappijleer, al 10 jaar op het Goois Lyceum. Tevens is zij verantwoordelijk voor het contact met de buitenwereld en organiseert zij maatschappelijk gerichte evenementen binnen de school. Daarnaast is zij leerlingbegeleider.

Sinds enkele jaren schrijft zij met enthousiasme verhalen vanuit het veld. Ze wil leerlingen prikkelen om buiten hun eigen kaders te denken en beschrijft graag de inspirerende voorvallen uit de lessen maatschappijleer. 

De ‘buitenwereld naar binnen’  is een van haar doelen.  Je verplaatsen in de positie van de ander, bijvoorbeeld in het slachtoffer, de dader, de rechter en de advocaat. Een proces waarbij leerlingen vanuit verschillende posities bezien en beleven. Dat kan zijn via een rollenspel, een debat, een nieuwsquiz of een bezoek aan de synagoge.

Ze vindt het van belang om de ervaringswereld van jongeren als uitgangspunt te nemen. De praktijk tot leven brengen op een heldere manier die geen inbreuk doet aan de complexiteit van de samenleving.


Naar de redactie